Oorzaak aften

Oorzaak aften in het mondslijmvliesDe oorzaak van aften is nog niet wetenschappelijk te verklaren met een eenduidig antwoord. Dit komt omdat er meerdere oorzaken voor aften zijn die de zweertjes of blaren uitlokken. De meest voorkomende redenen voor aften zijn; stress factoren, slaaptekort, hormonale factoren, reactie op eten, beschadigingen aan het mondslijmvlies, medicijngebruik, erfelijke factoren en chronische ziektes.

Grootste oorzaken van Aften zijn;

Stress als oorzaak

Stress is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van aften. Doordat stress je weerstand verlaagd maken zweertjes en blaren meer kans om te ontstaan op gevoelige delen in het lichaam. Mondslijmvlies is zeer gevoelig en beschadigd snel.

Slaaptekort

Slaaptekort kan ook leiden tot een verlaagde weerstand, puur omdat je lichaam moei is en zich niet kan verdedigen tegen ziektes. De aften kunnen niet bestreden worden door de witte bloedcellen want deze stellen prioriteit aan het beschermen van belangrijkere delen in je lichaam.

Hormonen

Het is nog steeds niet duidelijk of hormonen een oorzaak spelen bij het ontstaan van aften. Toch hebben veel vrouwen tijdens hun menstruatie meer last van aften. Waarschijnlijk omdat de weerstand lager is dan normaal.

Allergische reactie op eten

Je hoeft het zelf niet te merken maar voedsel, conserveringsmiddelen of kleurstoffen kunnen een oorzaak zijn van de aft. Vooral zure stukken fruit of limonades spelen een grote rol. Denk hierbij aan kiwi’s, ananassen en energiedrank.

Beschadigingen aan het slijmvlies

Kleine beschadigingen aan het mondslijmvlies die zijn ontstaan door alledaagse bezigheden zoals poetsen, flossen, op je wang of tong bijten, tandarts bezoek en sigaretten roken kunnen een oorzaak van aften zijn. Vaak merk je de wondjes pas op als het een aft is geworden omdat dit soort wondjes normaal zijn voor het slijmvlies in de mond.

Medicijnen als oorzaak

Soms onderdrukken medicijnen uw afweersysteem waardoor zweren en blaren kunnen ontstaan in de mond of op de tong. Dit worden meestal ook aften genoemd. Onschuldige medicijnen als aspirines, ibuprofen of andere pijnstillers kunnen de oorzaak zijn.

Genetisch erfelijke factoren

De kans is groot als je moeder of vader vaak last heeft van aften dat jij dat ook hebt of krijgt. Dit komt omdat aften erfelijke factoren bevatten. Hoe dit precies zit is nog niet wetenschappelijk te verklaren maar het vermoeden is er.

Chronische ziektes

Heeft u last van zeer grote aften dan kan een onderliggende chronische ziekte de oorzaak zijn. U moet dan denken aan ziektes die te maken hebben met tekorten van ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Enkele voorbeelden zijn de ziekte van Behçet, bloedziekten, darmziekten met een allergie voor gluten, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarnaast kan HIV ook een rol spelen. Toch komt dit niet vaak voor en is het raadzaam om een arts hierover te raadplegen.

Geen oorzaak aften

Er zijn een aantal oorzaken van aften die veel mensen beschouwen als onwaar en die ook nooit bewezen zijn door de wetenschap. Zo ontstaan aften niet door bacteriën of een virus infecties. Dit is een fabeltje. Ze zijn ook niet besmettelijk tenzij je ze helemaal kapot maakt, maar dan is elke wond besmettelijk.