Verzorg je tong en tandvlees goed!

Niets is beschamender dan het hebben van een slechte adem en een ontsteking van het tandvlees kan flink wat ongemak opleveren. Daarom is het belangrijk de tong en het tandvlees goed schoon te houden. Door de zuren van frisdranken en zelfs fruit zijn tandvleesverzorging en tongverzorging vandaag de dag belangrijker dan ooit.

De oorzaak achterhalen van slechte adem

Wie last heeft van een slechte adem, kan de oorzaak eenvoudig achterhalen. In de mond zitten bacteriën die een ontsteking kunnen veroorzaken. De ontsteking kan bij het tandvlees zitten, maar de bacteriën kunnen ook op de ruwe tong zitten. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot aften en andere infecties in de mond.

Tandvleesverzorging en tongverzorging zijn essentieel voor het voorkomen van infecties. Bij het tandenpoetsen vergeten veel mensen het tandvlees mee te nemen. Rood, gezwollen tandvlees duidt op een ontsteking. Je merkt het tijdens het poetsen of het flossen; het tandvlees bloedt dan.

Zelf behandelen of voorkomen

Tandvleesaandoeningen zijn in de eerste stadia zelf te behandelen. Poets en flos regelmatig en zorgvuldig. Maak desnoods gebruik van een tandenstoker. Dat voorkomt ook de opbouw van tandplak.

Sommige ontstekingen zijn zo ernstig, dat er een professionele reiniging moet plaatsvinden. Alleen een tandarts of mondhygiënist kan aangekoekt tandplak of tandsteen verwijderen. De tandarts verwijdert de tandsteen die boven en onder de tandvleesrand zit. In ernstige gevallen moet de tandwortel worden geëgaliseerd. Tandplak kan zich dan moeilijker vormen.

Regelmatig naar de tandarts

Het regelmatig bezoeken van de tandarts is een standaard onderdeel van tandvleesverzorging. De tandarts kan een tandvleesaandoening behandelen voordat het uitgroeit tot een ernstige probleem. Bij licht ontstoken, bloedend tandvlees is het raadzaam een bezoek aan de tandarts te brengen. Anders is er kans op parodontitis; het tandvlees trekt zich dan terug en komt los van de tand. Zo kan de tandplak oprukken naar de wortel, het bindweefsel en zelfs het bot.

Tongverzorging

Tandenpoetsen en flossen is de normaalste zaak van de wereld, maar slechts weinig mensen staan stil bij een goede tongverzorging. Kijk maar eens in de spiegel naar de kleur van je tong. Is deze keurig roze? Dan is er geen probleem. Een geelwitte kleur duidt op problemen, waardoor je last kunt krijgen van een slechte adem.

Een geelwitte tong of een slechte adem is snel te verhelpen, door goed te poetsen en te flossen. Steek de tong uit de mond en adem goed door de neus terwijl je poetst. Dat doe je door de tandenborstel zo ver mogelijk achter op de tong te zetten. Je strijkt dan met de borstel naar voren.

Wat kan je doen?

  • Is tongverzorging nieuw voor je, probeer dan eens uit of het beter lukt om ’s morgens of ’s avonds de tong te poetsen. Dat is per persoon verschillend;
  • Probeer speciale tongreinigers uit. Het gebruik van een tandenborstel voor het reinigen van de tong bevalt namelijk niet altijd. Een tongreiniger werkt net zo goed als een tandenborstel;
  • Wie elektrisch poetst, doet er goed aan de borstel even uit te zetten;
  • Win advies in bij de mondhygiënist of tandarts over tongverzorging.

Wat moet je niet doen?

  • Het gebruiken van tandpasta: water werkt goed genoeg. De tong is gevoeliger dan de rest van de mond.
  • Hard poetsen: door hard te poetsen kun je je tong beschadigen, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Poets zachtjes, maar grondig;
  • Een dag overslaan: voor het gewenste effect moet tongverzorging onderdeel van de dagelijkse routine worden. Poets dus iedere dag om een geelwitte tong of een slechte adem te voorkomen.