Zo belangrijk is een goede mondverzorging

Een stralend en schoon gebit zorgt voor een perfecte eerste indruk. Dat is logisch. Maar slechts weinig mensen weten dat een goede mondverzorging een grote speelt in de algehele gezondheid. Wie zijn of haar gebit slecht verzorgt, loopt een verhoogd risico op infecties. Daarbij valt ook te denken aan pijnlijk zweertjes, zoals aften.

Aandoeningen in de mond

Een mondinfectie beperkt zich meestal tot het slijmvlies van de mond, keel of het tandvlees. De meeste problemen uiten zich als een branderig of pijnlijk gevoel. Vooral tijdens het kauwen en slikken voelt men een vervelend gevoel. Infecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, parasieten, gisten en virussen.

De meest voorkomende mondaandoeningen zijn ontstoken tandvlees, slijmvliesontsteking, een droge mond, een slechte adem en aften.

Een goede mondverzorging

Veel mensen denken dat zo uitgebreid mogelijk tandenpoetsen gelijk staat aan een goede mondverzorging. Dat is niet zo. Het gaat vooral om hoe vaak je poetst. Mondhygiënisten raden aan om ongeveer een uur na iedere maaltijd minimaal twee minuten te poetsen. Houd de ruimte tussen de tanden en kiezen zo goed mogelijk schoon met flossdraad, tandenstokers of ragertjes. Zo voorkom je tandvleesontstekingen en aften.

Een te harde tandenborstel kan er voor zorgen dat je open wondjes krijgt. Kies daarom voor een zachte, elektrische tandenborstel. Te hard poetsen is schadelijk; oefen daarom niet te veel kracht uit. Door te hard te poetsen slijt het tandglazuur af. Het glazuur blijft langer intact als je na het eten en drinken je mond spoelt met water.

Last van aften?

Wie een brandend gevoel aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong heeft, zou goed last van aften kunnen hebben. Dat zijn kleine blaasjes, met een doorsnede van ongeveer 3 tot 4 millimeter. Ze komen en verdwijnen vanzelf. Soms zijn aften erg hardnekkig en blijven ze een terugkerend probleem. Andere oorzaken van aften vind je hier.

Schaam je niet voor aften, want één op de vijf volwassenen heeft er last van. Ze ontstaan vaak door een bacterie of infectie. Met name rokers en mensen met een slechte mondverzorging hebben kans op een infectie. Dat zijn overigens niet de enige oorzaken; je kunt ook aften krijgen doordat je per ongeluk op de binnenkant van je wang bijt, te heet eten of drinken tot je neemt, of omdat je te krachtig poetst.

Zo voorkom je aften

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor aften. Houd je mondverzorging goed bij en kauw rustig. Let bij het kopen van tandpasta ook op het gehalte enzymen. Tandpasta’s met enzymen verminderen de klachten van aften. Daarnaast kunnen ontsmettende mondspoelingen en zuigtabletten voor het gewenste effect zorgen. Bij ernstige, hardnekkige aften is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de tandarts. Deze kan passend advies geven. Verder worden aften vaak veroorzaakt door een tekort aan enzymen. Gebruik hiervoor Zendium tandpasta. Hier zitten enzymen in die veel effect hebben op de aanpak van meestal erg pijnlijke aften. Verder veel voeding nemen met enzymen, zoals: honing (onbewerkt), rauwe wortels, druiven, verse dadels, vijgen, bananen, papaja, ananas, kiwi, noten, ijsbergsla, tomaten en appels. Aften hebben niets te maken met tekort aan vitaminen.

Op de juiste manier poetsen

Het klinkt misschien gek, maar neem jezelf eens op terwijl je je tanden poetst. Dan kun je bekijken hoeveel kracht je onbewust zet, en of je plekken overslaat. Veruit de meeste mensen poetsen verkeerd.

Je kunt op de juiste manier je tanden poetsen door de borstel schuin tegen het tandvlees te zetten en vervolgens met kleine, lichte bewegingen de borstel van links naar rechts en van rechts naar links te bewegen. Vergeet de kauwkanten van de kiezen niet! Owja, aften moet je trouwens niet verwarren met koortslip. Dit is iets totaal anders wat vooral op de lippen voorkomt.